FNG NV

Over FNG NV

FNG NV is de beursgenoteerde holding boven de FNG-merkenportefeuille. Na het faillissement op 12 augustus van de Benelux activiteiten is het enige actieve onderdeel van FNG NV vandaag het Zweedse e-commercebedrijf Ellos Group. FNG kocht Ellos Group in november 2019 van het private equityfonds Nordic Capital. Ellos Group verkoopt via internet kledij en interieurartikelen in Zweden, Denemarken, Noorwegen en Finland. In die landen is Ellos Group de op één na grootste aanbieder van binnenhuisartikelen.

Maatschappelijke zetel

Greenhouse, Schaliënhoevedreef 20T, 2800 Mechelen.
BE 0697.824.730
contact@fngnv.com

Statuten van FNG NV

Klik hier om de statuten van FNG te downloaden (opmerking: hierin wordt het voormalige adres van FNG NV vermeld).

Raad van Bestuur van FNG NV

Op de gewone en buitengewone algemene vergadering van FNG NV op 16 juni 2021 werden Sophie Manigart, Nadine Vanovenberghe, Sonny Luypaert en Alain Hellebaut aangesteld als niet-uitvoerende en onafhankelijke bestuurders.

Op dezelfde vergadering werd Paul Lembrechts aangesteld als uitvoerend bestuurder. Hij is nadien door de raad van bestuur van FNG NV ook benoemd tot voorzitter.

 

Niet-uitvoerend onafhankelijk bestuurder Sophie Manigart (als vaste vertegenwoordiger van Sophie Manigart BV) 

Sophie Manigart is burgerlijk ingenieur en doctor in management. Ze is gewoon hoogleraar aan de Universiteit Gent (Corporate Finance) en Faculty Dean aan de Vlerick Business School. Ze is ook gastprofessor aan ESMT Berlin en TIAS Business School (Tilburg), en eerder ook bij IE Business School (Madrid) en London Business School.

Haar expertise situeert zich vooral in het domein van private equity en venture capital, waarover ze meer dan 50 bijdragen in boeken, papers in hoogstaande academische tijdschriften en cases publiceerde.

Sophie Manigart is ook lid van de Raad van Bestuur van Axa Belgium, Ovinto, EnergyVision, de Belgian Venture Capital and Private Equity Association en sociale werkplaats Ryhove. Eerder maakte ze ook deel uit van het bestuur bij Gimv.

 

 

Niet-uitvoerend onafhankelijk besturder Nadine Vanovenberghe (als vaste vertegenwoordiger van Bovan Invest & Beheer BV) 

Nadine Vanovenberghe behaalde na haar studies toegepaste economie aan de UGent tegelijk een Master in Financieel Management (Vlerick School) en een finance-specialisatie (Vlekho). Zij startte aan UGent-Vlerick Business School als assistente en substituut-professor in bedrijfsfinanciering en financiële analyse. Ze was er co-auteur van het oefeningenboek bedrijfsfinanciering.

Na 6 jaar strategisch financiële consulting, corporate finance, investeringen bij het advieskantoor Lessius, was ze 8 jaar actief bij de beursgenoteerde investeringsmaatschappij GIMV. Daar heeft ze niet alleen heel wat investeringen en desinvesteringen in KMO’s uitgevoerd en complexe en moeilijkere Belgische private equitydossiers begeleid, maar ook GIMV Asia opgericht. Vanuit Singapore bouwde ze in samenwerking een team uit, sloot een Japanse en Chinese partnership,  nam ze participaties in Aziatische bedrijven en volgde ze Aziatische investeringen van Belgische bedrijven op.

Na een korte tussenstap als bestuurder-CEO van een holding in herstructurering en COO-lid van het directiecomité van de Koceram-groep, bouwde ze van eind 2005 tot 2013 als mede-oprichtster het multi-family office Portolani mee uit.

Vandaag is Nadine sinds 2014 managing partner van Bovan Invest & Beheer, actief in strategisch financieel management en advies, investeringen (onder andere SAAS software en fintech), corporate finance, waarderingen, fondsenwerving, herstructureringen, onafhankelijke vermogensbegeleiding en structurering, (meer bepaald voor effectenportefeuilles, familiebedrijf, participaties, vastgoed en andere activa). Met zo’n 35 mandaten heeft ze een ruime bestuurservaring. Ze is ook lid van Voka, Guberna, WOB en alumni-lid van Vlerick.

 

Niet-uitvoerende onafhankelijk bestuurder Sonny Luypaert

Sonny Luypaert heeft meer dan 25 jaar ervaring in finance, controlling, procesoptimalisaties en corporate governance bij multinationals in verschillende sectoren, zowel op het hoofdkantoor als bij de lokale branches. Ze werkte in de bank- en verzekeringssector, consulting, gezondheidszorg, FMCG-sector en productieomgevingen. Zo was ze onder andere CFO voor Accenture Belgium en later Accenture Benelux, Regionaal Controller bij Baxter Healthcare en CFO voor The Boston Consulting Group Belgium, stuk voor stuk bedrijven waar Sonny de kans kreeg om intensief samen te werken met captains of industry. Tevens bekleedde ze de rol van Secretaris van de Raad van Bestuur bij meerdere bedrijven.

Sonny is CFE, RFA en heeft een MBA. Ze helpt organisaties om zich te beschermen tegen financiële risico’s, reputatieschade en fraude door middel van de SOX-regels, COSO-principes, haar eigen ervaring en business strategie. Ze is ook zelfstandig partner en adviseur voor WislPort Europe. Als voorzitter van ACFE Belgium en gecertifieerd trainer, organiseert zij training op het gebied van risicobeheersing, anti-fraude en ethiek.

 

Niet-uitvoerend onafhankelijk bestuurder Alain Hellebaut (als vaste vertegenwooridger van D&P Retail Solutions BV)

Alain Hellebaut ging snel na het afronden van zijn technische studies aan de slag in de FMCG- en retailsector. Na een korte ervaring in de constructiesector startte hij in 1993 bij de speelgoedmultinational Tyco Toys, waar hij al gauw key accountmanager werd. Vervolgens stapte hij in 1997 over naar de retailsector als inkoopcoördinator voor een inkoopalliantie waar ketens als Droomland, Fun, Supra Bazar, Selfmade, Coemancenter deel van uitmaakten. In 2000 werd hij benoemd tot inkoopdirecteur binnen de groep FUN, een speelgoedretailer. Na ervaringen bij distributeurs en retailers zoals Playmobil en Intertoys, ging hij in 2010 aan de slag bij Maxi Toys. Eerst als Director International Sales, sinds 2015 als CEO. Een rol die hij tot op vandaag opneemt, ook na diverse wissels in het aandeelhouderschap bij Maxi Toys.

 

Uitvoerend voorzitter Paul Lembrechts

Paul Lembrechts studeerde af als Doctor in de Diergeneeskunde aan de universiteit van Gent in 1982. Hij ging daarna aan de slag bij de Mars Groep, wereldwijd marktleider in onder meer diervoeding. Na 12 jaar en verschillende internationale functies binnen Mars Inc, werd hij in 1995 Directeur-generaal Marketing bij de Generale Bank, later Fortis Bank. In 2000 stapte hij over naar ABN Amro Bank waar hij 10 jaar bleef. Hij was er onder meer verantwoordelijk voor business development in het internationale retail netwerk. Later leidde hij een aantal Europese private banking activiteiten. In 2010 ging hij aan de slag als vice-voorzitter van BKCP Bank. Hij werd er voorzitter van het directiecomité in 2011.

Na 20 jaar financiële carrière, werd hij CEO van de VRT. Daar bleef hij tot begin 2020. In juli 2020 werd hij benoemd tot CEO a.i. van FNG NV. Verder is Paul voorzitter van de raad van bestuur van Yun NV, een biotech scale-up actief in OTC dermatologie producten. Hij is lid van het investeringscomité en bestuurder bij Shorecap, een duurzaam investeringsfonds dat met name investeert in financiële instellingen in Afrika die een specifieke focus hebben op microkredieten en very small business loans. Paul is ook lid van de Raad van Bestuur van de vzw Youthstart en van de Universiteit van Vlaanderen.